BABKA Z GRUSZKAMI

SKŁADNIKI
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu (w przepisie figowy)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 5 gruszek
  • cukier puder
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia
  • Suche składniki wymieszać
  • Do innej, większej miski wbić jaja, dodać cukier i ubić na puszystą masę
  • W między czasie dodać ocet
  • Do gotowej masy jajecznej, dodawać na przemian po łyżce suchych składników oraz oleju
  • Na końcu dodać ekstrakt waniliowy
  • Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać do blaszki (średnica 22 cm)
  • Obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki, pozatapiać w cieście
  • Piec w 180°C ok. 35 - 40 minut
  • Odstawić do wystygnięcia
  • Można posypać cukrem pudrem