EGZOTYCZNE CIASTO Z RABARBAREM POD PIANKĄ

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 kostka margaryny
  • ok. 3 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania na blat
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 600 g rabarbaru
  • 4 małe pomarańcze
  • 400 g cukru
  • 3 łyżki pomarańczowego kisielu
  • 3 żółtka; 6-7 białek
  • 1/2 łyżeczki owocowego octu (w przepisie figowy)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KRUCHEGO CIASTA
  • W misce umieścić margarynę (temperatura pokojowa), pokrojoną na kawałki
  • Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto
  • Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA EGZOTYCZNEGO
  • Kruche ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, posmarowaną wcześniej olejem
  • Następnie ciasto dosyć gęsto nakłuć widelcem
  • Rabarbar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do żaroodpornego naczynia
  • Dodać startą skórkę z 3 pomarańczy i 100 g cukru
  • Rabarbar z cukrem oraz tartę zapiekać równocześnie przez 20 minut w 190 stopniach. (Ciasto wyżej, rabarbar na niższej prowadnicy)
  • Sok z 4 pomarańczy wycisnąć i przelać do rondla. Do miseczki wsypać kisiel i wymieszać z 3 łyżkami wyciśniętego pomarańczowego soku
  • Resztę soku zagotować, dodać kisiel. Gotować na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje
  • Następnie odstawić rondel na bok, dodać 3 żółtka oraz sok z rabarbaru. Całość dobrze wymieszać. Musi powstać gładki krem. Gotowy krem wymieszać z rabarbarem i wyłożyć go na podpieczoną tartę. Białka ubić mikserem
  • Pod koniec ubijania dodać 300 g cukru i ocet
  • Ubijać do czasu powstania sztywnej, gładkiej piany
  • Przygotowaną piankę z białek wyłożyć na krem z rabarbarem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut
  • Beza musi być lekko brązowa