W misce umieścić margarynę (temperatura pokojowa), pokrojoną na kawałki
Dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto
Następnie zawinąć ciasto w folię spożywczą i odstawić na 15 minut do lodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA EGZOTYCZNEGO
Kruche ciasto rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, posmarowaną wcześniej olejem
Następnie ciasto dosyć gęsto nakłuć widelcem
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do żaroodpornego naczynia
Dodać startą skórkę z 3 pomarańczy i 100 g cukru
Rabarbar z cukrem oraz tartę zapiekać równocześnie przez 20 minut w 190 stopniach. (Ciasto wyżej, rabarbar na niższej prowadnicy)
Sok z 4 pomarańczy wycisnąć i przelać do rondla. Do miseczki wsypać kisiel i wymieszać z 3 łyżkami wyciśniętego pomarańczowego soku
Resztę soku zagotować, dodać kisiel. Gotować na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje
Następnie odstawić rondel na bok, dodać 3 żółtka oraz sok z rabarbaru. Całość dobrze wymieszać. Musi powstać gładki krem. Gotowy krem wymieszać z rabarbarem i wyłożyć go na podpieczoną tartę. Białka ubić mikserem
Pod koniec ubijania dodać 300 g cukru i ocet
Ubijać do czasu powstania sztywnej, gładkiej piany
Przygotowaną piankę z białek wyłożyć na krem z rabarbarem
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut