CIASTO PÓŁKRUCHE

SKŁADNIKI
  • 500 g mąki pszennej extra + 2 łyżki
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g margaryny
  • 2 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka gęstej śmietany (zastępczo jogurt naturalny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
  • Dodać margarynę (schłodzoną) i pokroić ją nożem na małe kawałki
  • Rozgnieść tłuszcz w palcach, następnie dodać jaja i śmietanę
  • Chwilę całość zagniatać, następnie przełożyć zawartość miski na blat i dodać 2 łyżki mąki
  • Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie zwartą, gładką kulą
  • Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce
  • Ilość ciasta wystarczy na wylepienie dużej blaszki
  • Ciasto można mrozić