SZARLOTKI

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 2 szklanki musu jabłkowego zrobionego ze słodkich jabłek (ok. 7 sztuk)
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) + 2 łyżeczki cukru (jeśli jabłka nie są dość słodkie)
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • 2 łyżki cukru trzcinowego Demerara do posypania po wierzchu
  • tłuszcz do wysmarowania foremek np. margaryna
SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 g miękkiego masła (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
  • Jabłka obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondla
  • Dolać odrobinę wody i gotować na małym ogniu, do momentu aż jabłka będą miękkie i zrobi się mus
  • Ściągnąć z ognia i dodać budyń w proszku
  • Całość dobrze wymieszać za pomocą blendera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SZARLOTEK
  • Do miski przesypać mąkę, dodać cukier, miękkie masło, jajko, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól
  • Składniki dobrze zagnieść, do momentu aż ciasto będzie zwartą masą
  • Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut
  • Po tym czasie urywać kawałki schłodzonego ciasta i wylepiać nim foremki (wcześniej wysmarowane tłuszczem)
  • Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 10 minut
  • Po tym czasie wyciągnąć foremki z podpieczonym ciastem i nakładać przygotowany mus jabłkowy
  • Z pozostałej części surowego ciasta układać na jabłkach mniejsze kawałki (placki)
  • Następnie posypać po wierzchu cukrem trzcinowym i włożyć ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut