Kategorie

Advertising

KIWANO

KIWANO

KIWANO - inaczej ogórek rogaty, afrykański melon rogaty. Owoc ten pochodzi z Pustyni Kalahari, ale obecnie uprawiany jest w południowej Afryce, Nowej Zelandii i Izraelu. Miąższ i nasiona podobne są do ogórka. Kiwano rozcina się wzdłuż na pół i wybiera miąższ łyżeczką. Smak ma bardzo orzeźwiający, kwaskowaty, czasem przypominającego dojrzałego ogórka. Jego zapach podobny jest do banana, a smak do kiwi, melona i ogórka. Choć jest jadalny, to z uwagi na dużą trwałość (może leżeć do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej) pełni zwykle rolę dekoracji.

Jakie kiwano kupować? Dojrzały owoc jest soczyście pomarańczowy, ale lepiej kupować ciemnożółte, nawet z zielonymi plamami wówczas nasiona wewnątrz będą mniejsze.
 
WARTOŚĆ KALORYCZNA w 100 g jest 22 kcal.

 

ZASTOSOWANIE
Kiwano nadaje się do koktajli, sosów do deserów i do mięs oraz lodów. Można także dodać go do słodkich sałatek owocowych.