GRILLOWANE PLASTRY KARKÓWKI
SKŁADNIKI
- 1 kg karkówki
- 2 średnie cebule
- Maggi
SKŁADNIKI NA SOS
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Karkówkę umyć i pokroić w plastry o grubości 1 cm
- Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki
- W naczyniu żaroodpornym, garnku lub misce ułożyć kawałki mięsa, które należy skropić obficie przyprawą Maggi
- Na skropione przyprawą kawałki karkówki poukładać cebulę
- Tak zrobić do wykorzystania wszystkich składników (mięso - Maggi - cebula)
- Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na noc
- Każdy kawałek mięsa smażyć na grillowej patelni 3 minuty z każdej strony
- Cebulkę można podsmażyć np. z pieczarkami i podawać z karkówką
- Mięso można podać również z sosem czosnkowym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
- śmietanę wymieszać z majonezem
- dodać czosnek przeciśnięte przez wyciskarkę
- Doprawić solą i pieprzem
- Wymieszać