LECZO
SKŁADNIKI
- 5 kawałków dobrej kiełbasy
- 3 papryki (różne kolory)
- 500 g przecieru pomidorowego z kartonika
- 2 duże cebule
- 1 łyżka margaryny
- 1 duży kabaczek
- 1 szklanka wody
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni
- Podsmażone kawałki przełożyć do dużego garnka
- Na tłuszczu po kiełbasie usmażyć cebulę, pokrojoną w piórka
- Jeśli jest za mało tłuszczu dołożyć margarynę
- Podsmażoną na złoty kolor cebulkę, przełożyć do garnka z kiełbasą
- Papryki przekroić na pół, wyciąć środek wraz z pestkami, umyć i obrać ze skórki, za pomocą obieraka do warzyw
- Papryki pokroić na małe kawałki i przełożyć do dużego garnka
- Cukinię umyć, obrać ze skóry, wydrążyć środek, pokroić na kawałki i dodać do reszty produktów
- Dolać wodę i przecier pomidorowy
- Całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie a płyny zredukują się
- Dodać przyprawy
- Leczo podawać gorące ze świeżym chlebem