PIEROGI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 5 ziemniaków
  • 170 g kiszonej kapusty
  • ok. 200 g wędzonego boczku (150 g do farszu, reszta do okraszenia)
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki
  • Wyrobić ciasto - powinno być elastyczne i nie przylepiać się do rąk ani blatu
  • Ciasto nie przylepia się do wałka i jest bardzo miękkie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIEROGÓW
  • Ziemniaki ugotować do miękkości, ostudzić i przecisnąć przez praskę
  • Kapustę drobno pokroić, a boczek pokroić w małe kawałki i usmażyć na skwarki
  • Składniki doprawić solą i pieprzem
  • Następnie całość dobrze wymieszać
  • Gotowy farsz nakładać na krążki
  • Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody (lekko osolonej), następnie zmniejszyć ogień i trzymać je pod przykryciem do momentu aż wypłyną na wierzch
  • Podawać ze skwarkami i tłuszczem lub śmietaną