KURCZAK W GROSZKU
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 300 g mrożonego groszku
- 1/2 kostki masła (100 g)
- 1/2 łyżki estragonu
- 200 g śmietanki 30%
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 kostka rosołowa
- pieprz
- sól
- olej do smażenia mięsa
- margaryna do usmażenia pieczarek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Na dużej patelni rozpuścić masło i dodać mrożony groszek
- W tym samym czasie na drugiej patelni usmażyć na margarynie (1 łyżka) pieczarki (wcześniej umyte i pokrojone na kawałki)
- Usmażone na złoty kolor pieczarki przełożyć do groszku
- Na patelni po pieczarkach usmażyć na niewielkiej ilości oleju piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
- Dodać estragon, paprykę oraz śmietankę
- Wymieszać
- Gdy mięso będzie usmażne, przełożyć je na patelnię z groszkiem i pieczarkami
- Dodać kostkę rosołową, chwilę poczekać i wymieszać
- Dodać sól oraz pieprz do smaku
- Podawać z ryżem