KURCZAK W BAZYLIOWYM PESTO
SKŁADNIKI
DODATKOWE SKŁADNIKI
- pomidor
- listki świeżej bazylii do dekoracji
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
- 8 łyżeczek pesto z bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Piersi z kurczaka umyć i pokroić na grubsze plastry
- W miseczce wymieszać pesto, oliwę, wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek, sól oraz pieprz
- Mięso dokładnie obtoczyć w marynacie, przykryć miskę i odstawić na kilka godzin do lodówki
- Smażyć z dwóch stron na grillowej patelni z niewielką ilością oleju (najlepiej smażyć krótko, wtedy mięso będzie soczyste, a nie suche!)
- Podawać z kawałkami świeżego pomidora
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
- czosnek przecisnąć przez praskę
- wszystkie składniki na marynatę umieścić w naczyniu i wymieszać