PIZZA "DWA SMAKI"

SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
  • 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży
  • ok. 15 g masła
  • 75 ml mleka
  • 150 ml ciepłej wody
DODATKI DO PIZZY
  • 1/2 cebuli
  • 7 plastrów paprykowego salami
  • 3 papryki peperoni (różne kolory)
  • 5 małych pieczarek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 75 g sera mozzarella
SKŁADNIKI DO SOSU BIAŁEGO
  • 125 g sera feta
  • 100 g śmietany 18%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
  • W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
  • Połączone składniki dodać do miski z mąką
  • Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
  • Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
  • Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
  • Na ciasto rozprowadzić równomiernie biały sos i posypać po wierzchu ziołami
  • Kolejno poukładać cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki pieczarek
  • Całości posypać połową sera mozzarella
  • Na ser poukładać plasterki salami i pokrojone w większe kawałki peperoni
  • Całość posypać resztą sera mozzarella
  • Piec w temperaturze 220 stopni przez 12 minut
  • Gotowy sos pikantny podawać osobno w małych miseczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU BIAŁEGO
  • Śmietanę z fetą umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie blenderem