PIZZA "DWA SMAKI"
SKŁADNIKI NA CIASTO (3-4 pizze)
- 350 g mąki pszennej + mąka do podsypania na blat
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży
- ok. 15 g masła
- 75 ml mleka
- 150 ml ciepłej wody
DODATKI DO PIZZY
- 1/2 cebuli
- 7 plastrów paprykowego salami
- 3 papryki peperoni (różne kolory)
- 5 małych pieczarek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 75 g sera mozzarella
SKŁADNIKI DO SOSU BIAŁEGO
- 125 g sera feta
- 100 g śmietany 18%
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło
- W osobnym naczyniu wymieszać wodę, mleko, cukier i drożdże
- Połączone składniki dodać do miski z mąką
- Całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia
- Gdy ciasto będzie gotowe, podzielić je na 3 lub 4 części w zależności od tego, jaki ma być gruby spód do pizzy
- Wydzieloną część rozwałkować i przełożyć na blaszkę do pizzy. (W przepisie użyto blachę o śr. 33 cm. Najlepiej żeby blaszka miała dziurki)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY
- Na ciasto rozprowadzić równomiernie biały sos i posypać po wierzchu ziołami
- Kolejno poukładać cebulę pokrojoną w piórka oraz plasterki pieczarek
- Całości posypać połową sera mozzarella
- Na ser poukładać plasterki salami i pokrojone w większe kawałki peperoni
- Całość posypać resztą sera mozzarella
- Piec w temperaturze 220 stopni przez 12 minut
- Gotowy sos pikantny podawać osobno w małych miseczkach
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU BIAŁEGO
- Śmietanę z fetą umieścić w miseczce i wymieszać dokładnie blenderem