PODUDZIA KURCZĘCE W MARYNACIE BARBECUE

SKŁADNIKI (6 sztuk)
  • 6 podudzi z kurcząt
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki
  • 3 szczypty pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MARYNATY
  • czosnek drobno pokroić lub przecisnąć przez praskę
  • razem z pozostałymi składnikami umieścić w naczyniu
  • całość wymieszać
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Podudzia umyć i odsączyć z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego
  • Do miski wlać olej, dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek oraz resztę składników
  • Całość dobrze połączyć ze sobą
  • Podudzia włożyć do miski z marynatą
  • Każdy kawałek mięsa dobrze wysmarować marynatą i pozostawić w tej samej misce
  • Zakryć miskę pokrywką, folią lub talerzem i włożyć do lodówki na kilka godzin (ok.5-6)
  • Tak przygotowane podudzia, ułożyć jedno obok drugiego w naczyniu żaroodpornym
  • Marynatę, która została w misce przelać do naczynia z mięsem
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez 40 minut, później zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec ok. 10 minut, do czasu aż skórka będzie zarumieniona i chrupiąca