Szarlotka

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
4 szklanki pszennej mąki; 3/4 szklanki cukru; 1 kostka margaryny; 4 żółtka; 1 cukier wanilinowy; 1 łyżeczka cynamonu; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4 łyżki 12% śmietany; 4-5 dużych jabłek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Gotowe, gładkie ciasto, podzielić na dwie części - większą i mniejszą. Większą częścią ciasta wyłożyć przygotowaną formę (okrągła lub kwadratowa), w której będziemy piec szarlotkę. Pozostałe ciasto odstawić na bok.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na plastry. Na cieście, które jest w blaszce, poukładać kawałki owoców jedno przy drugim. Następnie posypać jabłka mieszanką cukru wanilinowego, białego i cynamonu. Ułożyć kolejną warstwę jabłek i znowu posypać cukrami i cynamonem. (W przepisie wyszły trzy warstwy jabłek). Wszystkie jabłka mają być posypane na każdej warstwie! Na wierzch jabłek, rozłożyć drugą, mniejszą część ciasta. Można je lekko rozwałkować i ułożyć na całości lub skubać i układać małe kawałki jeden obok drugiego.

Piec w piekarniku ok. 50 minut w 170°C na pierwszej prowadnicy.

Opinie

Napisz opinię

Szarlotka

Szarlotka

30 other products in the same category: