Biszkopt bez proszku do pieczenia

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

5 jajek; 3/4 szklanki cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. (W przepisie forma o średnicy 18,5 cm. Może być większa ok. 22 cm, wtedy ciasto będzie niższe. Boki nie były wyłożone papierem i trochę ciasto przykleiło się do brzegów. Następnym razem wyłożę papierem również boki dla porównania, może jednak będzie lepiej.)

Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy piana zacznie robić się sztywna, partiami dodawać cukier. Nie przerywając miksowania, dodawać żółtka jedno po drugim. Zmniejszyć obroty na najniższe i powoli wsypywać przesiane mąki. Dokładnie wymieszać i wylać do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok. 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Gorące ciasto wyciągnąć z piekarnika i opuścić je w formie na podłogę lub na blat z wysokości ok 50-60 cm. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. UWAGA! Dopiero teraz można oddzielać biszkopt od formy i ostrym nożem przekroić go na trzy części.

UWAGA! 

1. W przepisie miarką była szklanka o pojemności 240 ml.

2. Zabieg opuszczania ciasta z wysokości wykonuje się po to, aby biszkopt nie opadł.

Opinie

Napisz opinię

Biszkopt bez proszku do pieczenia

Biszkopt bez proszku do pieczenia

30 other products in the same category: