KOTLETY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ
SKŁADNIKI (12 sztuk)
- 8 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 łyżka margaryny lub oleju kokosowego (dla wersji wege)
- 1 jajo
- 5 łyżek czubatych mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości
- Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoty kolor
- Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajo, mąkę, usmażoną cebulkę, sól oraz pieprz
- Całość dobrze wymieszać, formować kotlety
- Można obtoczyć w bułce tartej. Smażyć do momentu, aż będą rumiane
- Można podawać ze śmietaną, kefirem lub sosem np. pieczarkowym.