Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
800 g ziemniaków (2 duże); 150 g marchewki (3 sztuki); 200 g czerwonej soczewicy; 1 i 1/2 l wody; por (biała część wraz z jasnozieloną); 2 łyżki oleju; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżeczki kolendry; 2 łyżeczki soli himalajskiej; kawałek zmielonego świeżego imbiru (2-3 cm); 1/2 łyżeczki curry; 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego; 150 g gęstego mleka kokosowego; prażone pestki dyni lub słonecznika do posypania na wierzch; można dodać odrobinę ostrej papryczki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć, pokroić na kostkę i wrzucić do garnka. Następnie dolać wodę i gotować do miękkości.
Gdy warzywa będą pół miękkie, dodać soczewicę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną na drobne kawałki porę i cebulę.
Dodać roztartą kolendrę, drobno pokrojony czosnek, imbir (starty na tarce o małych oczkach), curry, pieprz. Całość wymieszać i przełożyć do garnka z warzywami. Doprawić solą. Dodać mleko kokosowe. Całość zmiksować na krem.
Podawać z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Można dodać 2-3 kawałeczki ostrej papryczki chili.


Porcja 100 g ma ok. 120 kcal (bez pestek dyni i słonecznika)

Opinie

Napisz opinię

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

7 other products in the same category: