Jogurt naturalny

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
1 litr mleka 3,2% lub inne; 1 łyżka dobrego jogurtu naturalnego np. bio

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do szklanego żaroodpornego lub plastikowego dzbanka wlać mleko. Dodać jogurt, wymieszać i wstawić do mikrofalówki na 4 minuty. Przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki.

2. Inny sposób to podgrzać mleko w rondlu i sprawdzać temperaturę za pomocą kuchennego termometru. Odpowiednia temperatura do stworzenia warunków, żeby powstał jogurt to 43, maksymalnie 45 stopni. Zdjąć z ognia, dodać jogurt, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciemne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie wstawić jogurt do lodówki.

Kolejny jogurt można zrobić zostawiając łyżkę jogurtu, który zrobiliśmy, dolać mleko, i dalej postępować jak wcześniej.

UWAGA!
Jeśli jogurt po tych 6-8 godzinach nie schowamy do lodówki, bakterie zginą i z tego już nie stworzymy kolejnego jogurtu!

Opinie

Napisz opinię

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny

7 other products in the same category: