TARTA Z GRUSZKAMI NA WANILIOWYM KREMIE

SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 300 g mąki
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA WANILIOWY KREM
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki czubate mąki pszennej
  • 2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g serka mascarpone
DODATKOWE SKŁADNIKI
  • 3-4 gruszki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Składniki umieścić w misce i szybko zagnieść. Powinna powstać zwarta, jednolita, gładka kula
  • Wstawić do lodówki na 30 minut
  • Blaszkę do tarty wysmarować tłuszczem i posypać mąką
  • Następnie wylepić blaszkę przygotowanym ciastem
  • Przed wstawieniem do piekarnika, nakłuć ciasto dość gęsto widelcem.
  • Piec 10-15 minut w 200 stopniach
  • Odstawić do przestygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KREMU
  • W misce umieścić 1/2 l mleka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy
  • Całość dokładnie wymieszać
  • Resztę mleka przelać do garnka, dolać wymieszane wcześniej składniki i gotować na małym ogniu do momentu aż całość zgęstnieje jak budyń. Najlepiej co chwilę mieszać, żeby nie było grudek. Jeśli się pojawią, zmiksować całość blenderem
  • Odstawić do przestygnięcia
  • Następnie dodać serek i ponownie dokładnie wymieszać
  • Wstawić do lodówki na 2 godziny
PRZYGOTOWANIE GRUSZEK
  • gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na dość grube plastry (połówkę na pół)
  • Następnie umieścić gruszki w garnku dolać 2 szklanki wody, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki likieru amaretto oraz sok z połowy cytryny
  • Owoce gotować 5 minut. Jeśli gruszki są bardzo twarde to gotować dłużej. Gruszki nie mogą być za miękkie
  • Odstawić do przestygnięcia
PRZYGOTOWANIE CAŁOŚCI
  • Na upieczony spód wyłożyć krem, poukładać kawałki gruszek
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin
  • Przed podaniem ciasta, można zetrzeć kawałek czekolady i posypać po wierzchu