TORCIK MIGDAŁOWY

SKŁADNIKI NA DWA BLATY MIGDAŁOWE (o średnicy ok. 21 cm)
  • 4 białka z dużych jaj
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 200 g drobno posiekanych migdałów
  • szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ
  • 4 żółtka
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g śmietanki 30%
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżka likieru Amaretto
DODATKOWO
  • 100 g uprażonych płatków migdałów
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia i narysować dwa okręgi, każdy o średnicy ok. 21 cm
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni
  • Białka umieścić w misce, dodać sól. Ubić na sztywną pianę
  • Na końcu dodać drobniutko posiekane migdały
  • Następnie delikatnie wmieszać je w białka za pomocą szpatułki
  • Przygotowaną masę białkowo-migdałową rozsmarować na wcześniej narysowanych okręgach
  • Piec około 15-20 minut, do momentu aż blaty będą rumiane. Upieczone blaty odstawić do wystygnięcia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY
  • W misce umieścić żółtka, słodką śmietanę, cukier oraz likier Amaretto
  • Składniki ubijać na parze (nad garnkiem z gotującą się wodą)
  • Gdy masa będzie puszysta i zgęstnieje, zdjąć miskę z garnka i umieścić w zimnej wodzie. Mieszać od czasu do czasu. Masa jajeczna musi być całkowicie zimna
  • Masło umieścić w misce. Podczas ubijania, dodawać stopniowo ostudzoną masę żółtkową. Musi być jednolita i gładka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
  • Pierwszy blat położyć na paterze i posmarować 1/3 masy
  • Następnie przykryć drugim blatem
  • Wierzch i boki posmarować pozostałą masą
  • Na końcu cały torcik obłożyć wcześniej uprażonymi płatkami migdałów
  • Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Najlepiej odstawić na całą noc. Torcik można mrozić!
  • Przed podaniem, należy go wcześniej wyciągnąć, jeśli chcemy, żeby masa była bardziej miękka
WSKAZÓWKA
  • Jeśli masa zważy się podczas przygotowywania, należy umieścić miskę z masą nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijać, do momentu, aż stanie się gładka