TORT JAPOŃSKI

SKŁADNIKI
  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 450 g cukru pudru
  • 9 jaj
  • 300 g zmielonego dwukrotnie maku
  • 600 g jabłek startych na grubej tarce
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 czubatych łyżek grysiku
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, morele, figi, daktyle)
  • 1 olejek migdałowy
  • ok. 250 g czekolady (do fondue)
SKŁADNIKI NA SPÓD
  • ok. 400 g maślanych ciasteczek; ok. 2 łyżki masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno
  • Z żółtek, cukru i masła utrzeć masę
  • Do gotowej masy dodawać na zmianę mak i jabłka
  • Kolejno dodać grysik, pokrojone bakalie oraz olejek. Na końcu dodać pianę z białek, które należy wymieszać delikatnie łyżką z pozostałymi składnikami
  • Przygotować spód ciasta i wylepić nim spód okrągłej formy (średnica 25 cm)
  • Gdy już całość będzie pokryta kruchym ciastem, przełożyć przygotowaną masę makową
  • Piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
  • Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia
  • Ciasto polać polewą czekoladową. Można posypać płatkami migdałowymi
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
  • Ciasteczka zmielić lub dobrze rozgnieść
  • Dodać masło
  • Zagniatać do momentu, aż powstanie ciasto, którym można wylepić spód formy
WSKAZÓWKA

Można czekoladę do fondue zastąpić inną polewą czekoladową