PĄCZKI Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI (16 pączków)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 50 g margaryny
  • 8 g drożdży
  • ok. 460 g pszennej mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jaja
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości
  • Następnie przecisnąć je przez praskę do większej miski
  • Ciepłe ziemniaki wymieszać z margaryną (powinna roztopić się)
  • Kiedy trochę przestygną, dodać jaja, cukier, drożdże oraz mąkę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od rąk. Jeśli jest potrzeba dosypać mąki
  • Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
  • Formować pączki, smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (smalcu) z obu stron
  • Usmażone pączki nadziać konfiturą truskawkową, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem