CYNAMONOWY WIANEK

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 g cukru pudru
  • 500 g mąki pszennej
  • 90 g miękkiego masła
  • 1 duże jajo
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
  • 50 g roztopionego masła
  • 70 g brązowego cukru (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 rozmącone jajo
  • 1 łyżka brązowego cukru do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Mleko podgrzać (ma być ciepłe), dodać drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszać
  • Mąkę przesiać do miski
  • Dodać masło, jajo oraz mieszankę drożdżową. Podczas wyrabiania ciasta będzie coraz mniej kleić się do rąk. Gdy zacznie odchodzić od ścianek miski, ale nadal będzie kleić się do rąk, wtedy dodać garść mąki i wyrabiać dalej już na blacie. Musi powstać gładkie ciasto
  • Miskę posypać mąką, włożyć do niej wyrobione ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • W miseczce wymieszać brązowy cukier i cynamon
  • Masło (50 g) roztopić
  • Gotowe ciasto rozwałkować na sporej wielkości prostokąt (wymiary ok. 60 x 50)
  • Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwinąć w długi rulon
  • Przeciąć rulon wzdłuż (przez całą długość, zostawiając mały kawałek złączonego ciasta na końcu)
  • Powstałe dwa kawałki zapleść, po czym uformować wieniec
  • Wierzch wianka posmarować rozmąconym jajem i posypać odrobiną kryształków cukru
  • Ułożyć na papierze do pieczenia
  • Piec ok. 20 do 30 minut w temperaturze 180 stopni