DROŻDŻÓWKI Z MARCEPANEM I GRUSZKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO (21 sztuk)
  • Zaczyn: 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka mąki
POZOSTAŁE SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 500 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 ml mleka (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 rozmącone jajko do posmarowania
SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 200 g masy marcepanowej
  • 3 gruszki
SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 3 krople aromatu migdałowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA
  • Najpierw zrobić zaczyn z podanych składników. W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko i mąkę, wymieszać i odstawić na 20-30 minut
  • Następnie mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, jajko, resztę mleka, rozczyn oraz masło
  • Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto (za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego lub rękoma) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5-2 godz)
  • Wyrośnięte ciasto przekroić na pół, następnie rozwałkować na duży prostokąt, po czym podzielić ciasto na pół, przecinając je wzdłuż
  • Na środku poukładać kawałki marcepanu i obrane gruszki
  • Jedną część nałożyć na nadzienie, a na drugiej porobić nacięcia, po czym nałożyć na ciasto bez nacięć. Zlepić
  • Zwinięte ciasto podzielić na mniejsze kawałki
  • Gotowe drożdżówki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Każdą posmarować rozmąconym jajkiem
  • Piec przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  • Gotowe bułeczki posmarować lukrem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
  • Cukier puder wsypać do filiżanki, dodać gorącą wodę i aromat. Całość wymieszać