GĄSKA ZIELONKA View larger

GĄSKA ZIELONKA

 

 

Nowy

GĄSKA ZIELONKA to delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy; jednak we Francji w 2001r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia. Kapelusz o średnicy 4-10 cm, żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy, gładki, w młodym owocniku stożkowato wypukły, później płaski, często różnie powyginany. Skorka naga lub drobnołuskowata, mazista i dlatego często z ziarnami piasku, podczas wilgoci śliska.
Blaszki - od bladożółtawych do siarkowożółtych, średnio gęste, cienkie, wycięte z ząbkiem.
Trzon - cylindryczny, pełny. Powierzchnia najpierw z podłużnymi włóknami, później gładka, żółta albo żółtozielonkawa.
Miąższ - twardy, kruchy, biały, po przekrojeniu nie zmienia zabarwienia. Smak słodkawoorzechowy, pachnie jak świeżo zmielona mąka.

Opinie

Napisz opinię

GĄSKA ZIELONKA

GĄSKA ZIELONKA

GĄSKA ZIELONKA to delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy; jednak we Francji w 2001r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia. Kapelusz o średnicy 4-10 cm, żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy, gładki, w młodym owocniku stożkowato wypukły, później płaski, często różnie powyginany. Skorka naga lub drobnołuskowata, mazista i dlatego często z ziarnami piasku, podczas wilgoci śliska.
Blaszki - od bladożółtawych do siarkowożółtych, średnio gęste, cienkie, wycięte z ząbkiem.
Trzon - cylindryczny, pełny. Powierzchnia najpierw z podłużnymi włóknami, później gładka, żółta albo żółtozielonkawa.
Miąższ - twardy, kruchy, biały, po przekrojeniu nie zmienia zabarwienia. Smak słodkawoorzechowy, pachnie jak świeżo zmielona mąka.

26 other products in the same category: