CZUBAJKA KANIA View larger

CZUBAJKA KANIA

 

 

Nowy

CZUBAJKA KANIA zwana potocznie "sową" występuje we wszystkich rodzajach lasów, ale głównie w miejscach prześwietlonych - na ścieżkach, uprawach leśnych, na polanach, porębach, na skraju lasu czyli tam, gdzie jest trochę więcej światła w lesie. Jest gatunkiem dość pospolitym, ale najczęściej występują pojedynczo.

Grzyb o barwie szarej do szarobrązowej z ciemniejszymi strzępkami na górnej powierzchni. Czubek nieco ciemniejszy (często wycinany przed smażeniem). Trzon wewnątrz pusty z luźnym pierścieniem. Jest twardy i łykowaty, ale można go suszyć, zmielić i dodawać do potraw w postaci proszku. Miąższ pachnie orzechami.



More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Smak i wartość odżywcza kapelusza są wysoko cenione. Najczęściej smażony jak panierowany schabowy. Tak jak trzon nadaje się do suszenia. Sowy można smażyć na grillu.

UWAGA! Młode są podobne do trujących muchomorów.



Opinie

Napisz opinię

CZUBAJKA KANIA

CZUBAJKA KANIA

CZUBAJKA KANIA zwana potocznie "sową" występuje we wszystkich rodzajach lasów, ale głównie w miejscach prześwietlonych - na ścieżkach, uprawach leśnych, na polanach, porębach, na skraju lasu czyli tam, gdzie jest trochę więcej światła w lesie. Jest gatunkiem dość pospolitym, ale najczęściej występują pojedynczo.

Grzyb o barwie szarej do szarobrązowej z ciemniejszymi strzępkami na górnej powierzchni. Czubek nieco ciemniejszy (często wycinany przed smażeniem). Trzon wewnątrz pusty z luźnym pierścieniem. Jest twardy i łykowaty, ale można go suszyć, zmielić i dodawać do potraw w postaci proszku. Miąższ pachnie orzechami.



26 other products in the same category: