MUSZLE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI (40 sztuk)
  • 300 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml śmietany 16% (ok. 2 łyżki)
  • 75 g masła
  • 75 g margaryny
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 mniejsze jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego wymieszana z 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
SPOSÓB WYKONANIA
  • Mąkę przesiać przez sito do miski i dodać schłodzone masło i margarynę
  • Tłuszcze posiekać nożem, a później rozetrzeć palcami z mąką
  • Śmietanę wymieszać z drożdżami oraz łyżeczką cukru i dodać do mąki
  • Dodać jajo oraz żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto ma być zwarte, miękkie i nie powinno przyklejać się do rąk
  • Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki
  • Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać szklanką krążki
  • Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek pokroić na ósemki
  • Na każdy krążek ciasta położyć kawałek jabłka, posypać troszeczkę cukrem wymieszanym z cynamonem i zakryć jabłko krążkiem
  • Zlepić krążki tylko na środku!
  • Każdą muszlę układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkiej odległości, ponieważ ciasto urośnie. Przed pieczeniem każdą muszlę posmarować od góry białkiem i posypać cukrem trzcinowym
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut
  • Złote muszle wyciągnąć na talerz