Sernik bezglutenowy z mango

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA SPÓD
170 g ciastek bezglutenowych (tutaj przepis); 20 g rozpuszczonego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SPODU
Ciastka zmielić w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Wymieszać. Na spód tortownicy (ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wysypać ciastka wymieszane z tłuszczem, wyrównać, docisnąć palcami. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
4 jaja; 130 g cukru trzcinowego zmielonego na puder; 150 ml śmietanki 30%; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; 2 płaskie łyżki skrobi; 400 g puree z mango (obrane mango, zmiksować blenderem); 1 kg sera twarogowego z wiaderka 18%

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietankę. Składniki chwilę ubijać, następnie dodać puree z mango, skrobię oraz partiami ser. Miksować do czasu aż masa będzie gładka i dobrze wymieszana. Przelać do tortownicy ze spodem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 80 minut. Sprawdzić patyczkiem. Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia. Polać polewą. Sernik najlepszy jest na drugi dzień.

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
1 łyżka masła; 2 łyżki mleka; 1 łyżka cukru (w przepisie trzcinowy); 1 łyżka kakao

Masło i mleko umieścić w rondelku. Następnie dodać cukier oraz kakao. Mieszać
do czasu, aż składniki dobrze połączą się ze sobą. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dolać trochę mleka. Wylać polewę na wierzch sernika, wyrównać.

Opinie

Napisz opinię

Sernik bezglutenowy z mango

Sernik bezglutenowy z mango

30 other products in the same category: