Tort z kaszy jaglanej

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
4 torebki kaszy jaglanej (każda po 100 g); 1/2 litra wody; 2 galaretki o smaku truskawkowym; 3/4 opakowania serka mascarpone (z opakowania 500 g);
2 opakowania cukru wanilinowego; 1 szklanka drobnego cukru; 1 łyżka mleka skondensowanego o smaku karmelowym (z tubki); 2 łyżki sosu malinowego (do deserów)

DODATKOWO
kilka kruchych ciastek do wyłożenia blachy; rodzynki

SKŁADNIKI NA POLEWĘ
50 g śmietanki 30%; 20 g masła; 100 g kuwertury (białej)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POLEWY
Do rondla wlać śmietankę i zagotować. Następnie włożyć kuwerturę do śmietanki i cały czas mieszać do czasu aż składniki się połączą.
Na końcu dodać masło. Całość dokładnie wymieszać, poczekać aż troszkę przestygnie i wyłożyć na wierzch tortu.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TORTU
Kaszę ugotować do miękkości. Obie galaretki rozpuścić w 1/2 litrze gorącej wody. Ugotowaną kaszę przełożyć do większej miski lub garnka, dodać galaretkę. Całość zmiksować blenderem lub malakserem. Do masy dodać serek mascarpone, cukry wanilinowe, cukier, skondensowane mleko oraz sos malinowy. Produkty dobrze wymieszać. Okrągłą blachę (średnica 26 cm) wyłożyć ciasteczkami. Masę z kaszy jaglanej wyłożyć na ciasteczka, górę wyrównać. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Przygotowaną polewę wylać na górę ciasta i posypać sparzonymi wcześniej we wrzątku rodzynkami.

Opinie

Napisz opinię

Tort z kaszy jaglanej

Tort z kaszy jaglanej

30 other products in the same category: