Ciasto jogurtowe bez tłuszczu View larger

Ciasto jogurtowe bez tłuszczu

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI

150 g mąki pszennej; 150 g jogurtu naturalnego; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 jaja; 150 g cukru pudru + troszkę do dekoracji (może być mniej ok. 100 g); 1 łyżeczka kurkumy; 1 łyżeczka aromatu waniliowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i kurkumę. Do drugiej (większej) miski wbić jaja, dodać cukier puder. Składniki ubić na puszystą masę. Następnie dodać jogurt i aromat. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Partiami dodawać produkty suche (mąkę, proszek, kurkuma) miksując cały czas. Gdy ciasto będzie jednolite, wylać je do foremki - keksówki wcześniej wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Najlepiej sprawdzać drewnianym patyczkiem. Upieczone ciasto odstawić do czasu aż wystygnie. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

W przepisie foremka o wymiarach 14 cm x 25 cm, więc ciasto nie wyszło wysokie i szybko się upiekło.

Opinie

Napisz opinię

Ciasto jogurtowe bez tłuszczu

Ciasto jogurtowe bez tłuszczu

30 other products in the same category: