Karp po żydowsku

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
płat karpia; 1 marchewka, 1 pietruszka, mały seler lub 1/2 dużego, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, garść rodzynek, kilka suszonych moreli, 6 cienkich plastrów cytryny, obrane migdały, żelatyna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do garnka (najlepiej szybkowar) włożyć obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Nalać tylko tyle wody, aby przykryła warzywa. Na płaskim sicie położyć rybę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do czasu, aż ryba będzie miękka. Rodzynki, morele  i migdały sparzyć wrzątkiem. Migdały obrać ze skórki.
Wywar doprawić solą, pieprzem, można kostką warzywną. Z ryby wyjąć delikatnie ości. Następnie przełożyć ją do płaskiego naczynia.
Karpia posypać przygotowanymi rodzynkami i pokrojonymi morelami. Migdały poukładać w całości lub pokrojone na połówki. Tak samo plasterki cytryny.
Wywar przelać przez sito do czystego garnka, dodać żelatynę (na litr ok. 2-3 łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Żelatyna musi dobrze rozpuścić się w warzywnym wywarze. Gotowy bulion przelać do naczynia z rybą. Odstawić w zimne miejsce do czasu, aż stężeje.

Opinie

Napisz opinię

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

30 other products in the same category: