Zapiekane rurki z nadzieniem szpinakowym

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA NADZIENIE SZPINAKOWE
opakowanie mrożonego szpinaku; 270 g (opakowanie) sera półtłustego feta;
ok. 1/2 szklanki mleka; 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej; 2 duże ząbki czosnku;
2 łyżeczki soli; pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA
Rozmrożony szpinak przełożyć na patelnię. Fetę, mleko i gałkę muszkatołową
zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Następnie przelać gotową masę z fety do szpinaku. Całość podgrzewać na małym ogniu. Dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól oraz pieprz. Gdy masa będzie gotowa i dobrze wymieszana odstawić ją do wystygnięcia.

POZOSTAŁE PRODUKTY
250 g makaronu - grubych rurek (24 rurki w opakowaniu); 150 g tartej mozarelli; 400 g pomidorów z puszki (bez skórek); 1/4 szklanki wody; 500 g przecieru pomidorowego z kartonika; 1 łyżka ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU POMIDOROWEGO
Pomidory z puszki zmielić blenderem. Następnie przełożyć je do rondla. Dolać wodę, przecier, zioła, sól oraz pieprz. Całość gotować chwilkę, wymieszać i odstawić.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA POTRAWY
Do prostokątnego naczynia (użyto brytwanki) nalać troszkę sosu i rozprowadzić go
równomiernie po całym dnie. Do nieugotowanych rurek nałożyć nadzienie szpinakowe. Następnie układać przygotowany makaron w naczyniu (rurka koło rurki). Jeśli zabraknie nadzienia, można ułożyć "pusty" makaron między tym z nadzieniem. Po upieczeniu nie będzie zauważalny w potrawie. Następnie zalać równomiernie makaron pozostałym sosem. Po wierzchu posypać serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Później zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec do momentu, aż mozarella uzyska ładny, brązowy kolor.

Opinie

Napisz opinię

Zapiekane rurki z nadzieniem szpinakowym

Zapiekane rurki z nadzieniem szpinakowym

30 other products in the same category: