Kategorie

Advertising

Schab z polędwiczką w boczku

Schab z polędwiczką w boczku

SKŁADNIKI

670 g schabu bez kości; 1 polędwiczka wieprzowa (zamrożona); 230 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry; sól; pieprz; zioła prowansalskie (ok. 3 łyżki); oliwa z oliwek; 5 dużych ząbków czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Schab umyć i wydrążyć w nim dziurę za pomocą noża, na całej długości mięsa. Zamrożoną polędwicę wcisnąć do środka. Wierzch mięsa natrzeć oliwą, ziołami, solą, pieprzem oraz czosnkiem, wyciśniętym przez wyciskarkę. Całość obłożyć plastrami boczku. Mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Piec w 160 stopniach przez 1,5 godziny, później zwiększyc temperaturę do 200 stopni i piec przez 10 minut.