Spaghetti w sosie Carbonara

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
250g makaronu spaghetti; ok. 230 g wędzonego boczku; 250 ml śmietany 30%; 3 żółtka; 1 łyżka oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 5 szalotek lub 1 duża cebula; 40 g tartego sera twardego Parmezan; świeży szczypior

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na dużą patelnię i usmażyć na oliwie (jeśli boczek jest tłusty, wtedy smażyć bez oliwy). Cebulkę drobno pokroić i dodać do boczku w momencie, kiedy będzie prawie usmażony. Czosnek obrać, drobno pokroić i dodać do cebuli i boczku. Do podsmażonych składników wlać ok. 100 g śmietany, a resztę zmiksować z żółtkami za pomocą blendera. Gotową masę jajeczną przelać do reszty produktów i zmniejszyć ogień. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać makaron. Całość dobrze wymieszać i chwilę podgrzewać (jeśli sos będzie za gęsty można rozrzedzić go bulionem). Gotowy makaron przełożyć na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem.

Opinie

Napisz opinię

Spaghetti w sosie Carbonara

Spaghetti w sosie Carbonara

30 other products in the same category: