Gołąbki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
1 mała główka białej kapusty; 100 g ryżu; 800 g mięsa mielonego z łopatki; 8 pieczarek; 1 łyżka margaryny; 1 słoik galarety wieprzowej lub 1 l bulionu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 l galarety wieprzowej podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Gdy galareta będzie płynna, dodać ryż i ugotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.  (Jeśli ktoś nie ma dostępu do galarety można ryż ugotować na bulionie). Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i usmażyć na margarynie. W misce wymieszać mięso, ugotowany ryż oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Do większego garnka nalać wodę i zagotować. Włożyć do gotującej się wody główkę kapusty, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Odrywać kolejno liście kapusty i wyciągać gdy będą półmiękkie. Do każdego liścia włożyć farsz i zawijać w rulon lub kopertę. Pozwijane gołąbki poukładać w garnku, dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 1 godzinę.

Opinie

Napisz opinię

Gołąbki

Gołąbki

SKŁADNIKI
1 mała główka białej kapusty; 100 g ryżu; 800 g mięsa mielonego z łopatki; 8 pieczarek; 1 łyżka margaryny; 1 słoik galarety wieprzowej lub 1 l bulionu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 l galarety wieprzowej podgrzać na małym ogniu do momentu całkowitego rozpuszczenia się. Gdy galareta będzie płynna, dodać ryż i ugotować do miękkości, mieszając od czasu do czasu.  (Jeśli ktoś nie ma dostępu do galarety można ryż ugotować na bulionie). Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i usmażyć na margarynie. W misce wymieszać mięso, ugotowany ryż oraz pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Do większego garnka nalać wodę i zagotować. Włożyć do gotującej się wody główkę kapusty, zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Odrywać kolejno liście kapusty i wyciągać gdy będą półmiękkie. Do każdego liścia włożyć farsz i zawijać w rulon lub kopertę. Pozwijane gołąbki poukładać w garnku, dolać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem 1 godzinę.

30 other products in the same category: