Tołpyga z sosem cytrynowym

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
500 g filetów tołpygi ze skórą; 1 cytryna; sól; pieprz; olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut. Usmażyć na oleju. Przed podaniem polać ciepłym sosem.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA SOS CYTRYNOWY
50 g masła; 2 łyżk mąki pszennej; 1 szklanka bulionu; 3 łyżki śmietany 16%; surowe żółtko; sok z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cukru; pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU
W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło będzie płynne dodać mąkę cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kolejno dolać ciepły bulion. Osobno w filiżance wymieszać śmietanę z żółtkiem. Dolać do bulionu z masłem i mąką. Wymieszać, ale nie wolno zagotować sosu! Ściągnąć z ognia, dolać sok z cytryny bez pestek i miąższu. Wymieszać i doprawić cukrem i pieprzem.

Opinie

Napisz opinię

Tołpyga z sosem cytrynowym

Tołpyga z sosem cytrynowym

SKŁADNIKI
500 g filetów tołpygi ze skórą; 1 cytryna; sól; pieprz; olej do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rybę umyć, pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć i polać sokiem z cytryny. Odstawić na 15 minut. Usmażyć na oleju. Przed podaniem polać ciepłym sosem.

30 other products in the same category: