MORSZCZUK

  • to ryba morska z rodziny morszczukowatych
  • Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego, Morzu Śródziemnym oraz wzdłuż południowych wybrzeży Morza Czarnego
  • Skóra morszczuka pokryta jest drobnymi łuskami
  • Grzbiet ma barwy stalowo-szarej, boki nieco jaśniejsze, natomiast brzuch jest srebrzysto-biały
  • Przeciętna długość tej ryby to ok. 100 cm
  • Morszczuk jest jedną z najczęściej kupowanych ryb w Polsce
  • Sprzedawany jest w postaci całych tuszek, filetów (ze skórą lub bez skóry)
  • Nadaje się do smażenia, faszerowania, pieczenia i duszenia
  • Morszczuk ma bardzo delikatne i rozpadające się mięso, dlatego przed obróbką najlepiej jest go skropić sokiem z cytryny i odstawić w zimne miejsce na 1-2 godziny
  • Mięso morszczuka jest białe, mało ościste, chude i lekkostrawne
  • Rybę przyprawiamy natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem oraz odrobiną soli i pieprzu