Kurczak po prowansalsku

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
kurczak (ok. 1,5 kg); 7 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1 łyżka ziół prowansalskich; 2 gałązki rozmarynu (łyżka); 1 szklanka białego wina słodkiego; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól; pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką oraz dwoma wyciśniętymi przez wyciskarkę ząbkami czosnku. Pozostałe ząbki czosnku również przecisnąć przez wyciskarkę i wymieszać razem z ziołami prowansalskimi, oliwą oraz rozmarynem w miseczce. Powstałą zaprawą natrzeć kurczaka od środka. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i wlać wino. Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Od
czasu do czasu polewać kurczaka wywarem z naczynia.

Opinie

Napisz opinię

Kurczak po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

SKŁADNIKI
kurczak (ok. 1,5 kg); 7 ząbków czosnku; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1 łyżka ziół prowansalskich; 2 gałązki rozmarynu (łyżka); 1 szklanka białego wina słodkiego; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól; pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, ostrą papryką oraz dwoma wyciśniętymi przez wyciskarkę ząbkami czosnku. Pozostałe ząbki czosnku również przecisnąć przez wyciskarkę i wymieszać razem z ziołami prowansalskimi, oliwą oraz rozmarynem w miseczce. Powstałą zaprawą natrzeć kurczaka od środka. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie przełożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i wlać wino. Piec 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. Od
czasu do czasu polewać kurczaka wywarem z naczynia.

30 other products in the same category: