Kategorie

Advertising

Golonka w jarzynach

Golonka w jarzynach

SKŁADNIKI

golonka wieprzowa z kością; 1 średnia marchewka; kawałek selera; 1 mała pietruszka; 2 cebule; 3 liście laurowe6 kulek ziela angielskiego; 1 łyżka soli; 1 łyżka słodkiej papryki; 1 łyżeczka pieprzu; 4 szklanki wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Golonkę umyć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Nalać wodę. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Przełożyć jarzyny i cebulę do naczynia z golonką. Mięso natrzeć papryką, posypać solą i pieprzem. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 2,5 godziny. Co jakiś czas podlewać golonkę powstałym wywarem.