Żeberka w miodzie

 

 

Nowy

SKŁADNIKI
1 kg żeberek wieprzowych; 2 małe gałązki suszonego rozmarynu; 2 ząbki czosnku; 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku; 2 łyżki oliwy extra virgin; 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać ostrą oraz łagodną papryką. Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskarkę i natrzeć nim mięso. Polać oliwą i położyć na każdym kawałku rozmaryn. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Patelnię teflonową rozgrzać i obsmażyć kawałki żeberek ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do garnka wraz z płynem, który powstał na patelni. Dolać 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego. Dodać płaską łyżkę miodu np. lipowego, liść laurowy i 5 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu. Dusić ok. 3 godziny do momentu aż mięso będzie miękkie.

Opinie

Napisz opinię

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

SKŁADNIKI
1 kg żeberek wieprzowych; 2 małe gałązki suszonego rozmarynu; 2 ząbki czosnku; 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku; 2 łyżki oliwy extra virgin; 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać ostrą oraz łagodną papryką. Czosnek obrać, wycisnąć przez wyciskarkę i natrzeć nim mięso. Polać oliwą i położyć na każdym kawałku rozmaryn. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Patelnię teflonową rozgrzać i obsmażyć kawałki żeberek ze wszystkich stron. Przełożyć mięso do garnka wraz z płynem, który powstał na patelni. Dolać 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego. Dodać płaską łyżkę miodu np. lipowego, liść laurowy i 5 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na średnim ogniu. Dusić ok. 3 godziny do momentu aż mięso będzie miękkie.

30 other products in the same category: