ROGALIKI DROŻDŻOWE Z KONFITURĄ

SKŁADNIKI
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka + 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • Szczypta soli
  • 530 g mąki pszennej extra
  • konfitura lub dżem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Drożdże umieścić w większej misce, dolać ciepłe mleku, dosypać cukier. Składniki połączyć
  • Dodać margarynę (temperatura pokojowa) pokrojoną na kawałki, jajka, sól
  • Składniki wymieszać za pomocą miksera (końcówki świderki)
  • Partiami dosypywać mąkę cały czas miksując
  • Gdy ciasto zacznie robić się coraz bardziej gęste, wyłożyć je na blat i dosypywać resztę mąki, aż ciasto będzie zwartą kulą
  • Gotowe ciasto podzielić na cztery części
  • Każdą część rozwałkować na kształt koła. Można przyłożyć blaszkę od pizzy i odrysować nożem koło
  • Podzielić ciasto na trójkąty. Na krótszy bok każdego kawałka nałożyć konfiturę i zwinąć w rulonik
  • Boki rogalika zlepić
  • Przed pieczeniem rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem
  • Piec w 180 stopniach ok. 12 minut
WSKAZÓWKA

Jeśli ciasto zostanie podzielone na większą ilość trójkątów, rogaliki będą mniejsze i wtedy piec je krócej ok. 10 minut.