Quiche na ostro

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO
2 szklanki mąki pszennej; 2 żółtka; 1 jajko; 3/4 kostki masła; szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
3 średnie pomidory; 12 zielonych oliwek (2 łyżki) nadziewanych papryką; 3 plastry kiełbasy wieprzowej typu "krakowska"; ok. 100 g sera feta; 150 g sera startego mozzarella; 1 łyżka ziół prowansalskich; 2 ząbki czosnku; 1 papryczka chilli (Tao Tao)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól oraz masło o temperaturze pokojowej. Składniki ugniatać tak długo, aż ciasto będzie gładkie. Gdy będzie gotowe owinąć je folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tarty posmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto wyciągnąć z lodówki rozwałkować na średnicę ciut większą od blachy. Przełożyć ciasto i równo wylepić spód oraz brzegi. Przed pieczeniem zrobić dziurki widelcem w kilku miejscach. Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto przestygnie można układać składniki. Garść sera startego mozzarella rozsypać równomiernie na spodzie ciasta. Umyte i pokrojone w plastry pomidory ułożyć jeden obok drugiego. Pomiędzy plastry pomidora poukładać kawałki pokrojonej fety, a na kawałki pomidora plasterki czosnku i przekrojonych na pół oliwek. Rozsypać na całości równomiernie zioła. Plastry kiełbasy pokroić w cienkie paseczki i położyć na pozostałe składniki. Chilli pokroić na malutkie kawałki kawałki i położyć w różnych miejscach. Całość przykryć pozostałym serem startym mozzarella. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 160 stopni, a później jeszcze 5 minut w temperaturze 180 stopni.

Opinie

Napisz opinię

Quiche na ostro

Quiche na ostro

30 other products in the same category: