CHŁODNIK Z BURAKÓW

SKŁADNIKI
  • 4 średnie buraki
  • 1 średniej długości ogórek lub kilka gruntowych
  • 5-7 rzodkiewek
  • 1 litr wody
  • 1 kostka warzywna
  • spory pęczek kopru
  • 2 duże jogurty typu greckiego
  • jajko ugotowane na twardo
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
  • Buraczki obrać, umyć, przekroić na połówki, a połówki na ćwiartki i przełożyć do garnka
  • Dolać wodę oraz dodać kostkę warzywną
  • Gdy buraczki będą miękkie, odstawić do czasu aż przestygną (nie wylewać wody!)
  • Gdy będą zimne, zetrzeć razem z obranym ogórkiem i rzodkiewkami na tarce o dużych oczkach
  • Dodać jogurt i pokrojony świeży koperek
  • Wymieszać i wstawić do lodówki na minimum godzinę
  • Podawać zimny z ugotowanym na twardo jajkiem