Knedle ze śliwkami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
1 kg ziemniaków; 2 czubate łyżki ziemniaczanej mąki; 5 łyżek czubatych pszennej mąki; śliwki; masło; cukier wanilinowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć z nich pestki. Ugotować ziemniaki. Gdy będą miękkie, ściągnąć garnek z ognia, pozbyć się wody i poczekać aż wystygną. Następnie w tym samym garnku, co były gotowane, należy je rozgnieść tłuczkiem perforowanym. Ćwiartkę ziemniaków odłożyć na bok, a w puste miejsce wsypać ziemniaczaną i pszenną mąkę. Całość wymieszać i zagniatać do momentu uzyskania gładkiej masy.

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać w nim krążki (najlepiej szklanką). Na każdy krążek położyć śliwkę i przykryć ją drugim krążkiem. Zlepić i uformować kulki. Gotować na małym ogniu do momentu, aż wypłyną na wierzch garnka. Polać masłem i posypać cukrem wanilinowym lub białym.

II propozycja podania

W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, dodać trochę tartej bułki, cynamon i cukier. Smażyć do czasu, aż całość zarumieni się. Tak przygotowaną bułką, polać knedle.

Opinie

Napisz opinię

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

30 other products in the same category: