Gołąbki farmerskie

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
1 kapusta głowiasta biała lub kapusta włoska; 1/2 kg ryżu; 1 kg mielonego mięsa  (w przepisie mięso z indyka); sól; pieprz; przyprawa do mięsa mielonego lub 1 kostka rosołowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż ugotować na półtwardo z dodatkiem kostki rosołowej. Gdy przestygnie, wymieszać z mielonym mięsem. Doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Całość dobrze wymieszać.

Do dużego garnka wlać wodę i włożyć kapustę. Gdy woda zacznie gotować się, zmniejszyć ogień, a garnek przykryć pokrywką. Gdy kapusta będzie robić się miękka, obierać ją z liści. Do każdego liścia włożyć farsz. Zawijać gołąbki podłużnie lub w kopertę w zależności od gustu. Przygotowane gołąbki poukładać w dużym garnku i dusić przez ok. 2 godziny. Można je później podsmażyć na tłuszczu i podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.

RADA
Jeśli ktoś jest w posiadaniu galarety z mięsem, z własnych wyrobów wieprzowych, można ryż ugotować na tej galarecie zamiast na wodzie. Gołąbki nabierają innego smaku, są bardziej kleiste i smaczniejsze.

Opinie

Napisz opinię

Gołąbki farmerskie

Gołąbki farmerskie

30 other products in the same category: