Kategorie

Advertising

Trio – szpinak, kurczak i makaron

Trio – szpinak, kurczak i makaron

SKŁADNIKI
1 opakowanie szpinaku mrożonego; 2-3 piersi z kurczaka; mała śmietana 18%; 250 g sera żółtego lub 2-3 kulki sera mozarella; opakowanie przyprawy do gyrosa; 2-3 ząbki czosnku; ok. 250 g makaronu (świderki, rurki lub wstążki).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Szpinak udusić na patelni lub w garnku. Dodać wyciśnięty przez wyciskarkę czosnek, śmietanę, sól (do smaku), pieprz (do smaku). Osobno usmażyć piersi pokrojone w kosteczkę z przyprawą do gyrosa oraz ugotować makaron. Do szpinaku dodać usmażone kostki z kurczaka. W miseczkach żaroodpornych lub w jednym dużym naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, polać szpinakiem z mięsem, posypać serem i włożyć do piekarnika aż się podgrzeje i rozpuści ser.  Wyłożyć na talerz, można udekorować pomidorem i szczypiorkiem.