SMAŻONE NALEŚNIKI Z SEREM

SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE
  • 3-4 jaja
  • 3 szklanki mleka
  • 3-4 szklanki mąki
  • 4 łyżki oleju
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ (na 16 naleśników)
  • 350 g sera białego półtłustego
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NALEŚNIKÓW
  • Jaja ubić na puszystą masę
  • Następnie dodać mleko i mąkę
  • Wymieszać mikserem
  • Na patelni rozgrzać olej
  • Nie przerywając miksowania dodać go do ciasta
  • Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni, nie dodając tłuszczu
WSKAZÓWKA

Ciasto musi być dość rzadkie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA MASY SEROWEJ
  • Ser przełożyć do miski i rozgnieść widelcem
  • Dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier i aromat waniliowy
  • Wymieszać blenderem, który dodatkowo zmieli troszkę ser
  • Naleśniki smarować masą i zwijać w rulon
  • Tak przygotowane przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażyć z dwóch stron do momentu, kiedy będą rumiane i chrupiące