Medaliony z polędwiczki

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI
1 polędwica wieprzowa (400 g); 7-8 plastrów boczku (ok. 200 g); sól; pieprz; 2 duże ząbki czosnku; olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso posolić, popieprzyć i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawić na godzinę w zimnym miejscu. Plastry boczku ułożyć jeden obok drugiego. Na boczek położyć polędwice. Każdy plaster nawinąć na mięso. Jeśli boczek jest zbyt krótki, można spiąć go wykałaczkami. Gdy wszystkie plastry boczku będą owijać mięso, należy pokroić je na małe kawałki - medaliony (szerokość plastrów boczku wyznacza wielkość). Grillową patelnię posmarować oliwą. Każdy medalion obsmażyć z dołu i z góry. Następnie medaliony przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Przy okazji pieczenia mięsa można dodać ziemniaki (najlepiej małe). Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki i poukładać je między medalionami. Posypać je tymiankiem oraz solą. Zapiekać tak długo, jak medaliony. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy są już odpowiednio miękkie.

Opinie

Napisz opinię

Medaliony z polędwiczki

Medaliony z polędwiczki

30 other products in the same category: