Pączki z ziemniaków

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (16 pączków)
1/2 kg ziemniaków; 50 g margaryny; 8 g drożdży; ok. 460 g pszennej mąki; 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków; 2 duże jaja

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie przecisnąć je przez praskę do większej miski. Ciepłe ziemniaki wymieszać z margaryną (powinna roztopić się). Kiedy trochę przestygną, dodać jaja, cukier, drożdże oraz mąkę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od rąk.
Jeśli jest potrzeba dosypać mąki. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Formować pączki, smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (smalcu) z obu stron. Usmażone pączki nadziać konfiturą truskawkową, polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Opinie

Napisz opinię

Pączki z ziemniaków

Pączki z ziemniaków

30 other products in the same category: