Pączki nadziewane powidłami

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI (ok. 17 sztuk)
500 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 60 g cukru; 250 ml mleka; 3 żółtka; 1 jajo; 50 g masła; cukier wanilinowy; 2 łyżki spirytusu; szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Drożdże umieścić w miseczce, dodać cukier i cukier wanilinowy. Następnie dolać ciepłe mleko. Całość dobrze wymieszać.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać płynne drożdże z cukrami, jajo, żółtko, spirytus, sól oraz rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić za pomocą rąk lub w malakserze. Ma być gładkie i elastyczne. Następnie przełożyć je do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Przygotowane ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Odrywać kawałki ciasta (ok. 50-60 g), uformować kulki i pozostawić na 20 minut, żeby podrosły.

Smażyć na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (w przepisie w smalcu) z obu stron. Złociste, ciepłe pączki nadziewać powidłami (za pomocą rękawa cukierniczego
zakończonego tylką do nadziewania), następnie nałożyć lukier.

Lukier
SKŁADNIKI
2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondla wlać sok z wodą, dosypać cukier puder. Całość wymieszać do momentu aż składniki dobrze połączą się. Jeśli lukier będzie za gęsty dolać odrobinę wody, a jeśli za rzadki dosypać cukier puder.

UWAGA!

Odpowiednia temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175 stopni.

Opinie

Napisz opinię

Pączki nadziewane powidłami

Pączki nadziewane powidłami

30 other products in the same category: