Babka dyniowa

 

 

Nowy

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI:

260 g mąki pszennej; 240 g drobnego cukru do wypieków; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 4 jajka; 250 g puree z dyni (przepis tutaj); 100 ml oleju (ok. 1/2 szklanki); szczypta soli; szczypta zmielonego imbiru; szczypta cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Formę do babki wysmarować tłuszczem i oprószyć dokładnie mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Do większej miski wbić jaja, wsypać cukier. Mikserem ubijać do momentu, aż powstanie puszysta, gęsta masa. Następnie wlać olej, dodać sól, imbir, cynamon i na końcu puree z dyni. Wsypać mąkę z proszkiem. Całość miksować do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok. 45 do 50 min. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Odstawić do wystygnięcia.

Opinie

Napisz opinię

Babka dyniowa

Babka dyniowa

30 other products in the same category: