RABARBAR OGRODOWY (WARZYWO WIELOLETNIE)

  • RABARBAR OGRODOWY pochodzi z obszarów Azji Środkowej, Bułgarii i prawdopodobnie południowej Syberii
  • Obecnie uprawiany jest w całej strefie klimatu umiarkowanego, także w Polsce
  • Rabarbar to bylina o wysokości do 1,5 m
  • Jej część podziemną stanowi grube, skrócone kłącze, zwane karpą
  • Z dolnej części karpy wyrastają częściowo zdrewniałe korzenie spichrzowe, w których gromadzone są zapasy pokarmowe
  • Młode rośliny wykształcają najpierw korzeń palowy, który z czasem tworzy korzeń spichrzowy
  • Z niego wyrastają włókniste korzenie które odrastają co roku na nowo
  • Z pąków znajdujących się na szczycie karpy wyrastają liście i pędy
  • Rabarbar zapada w stan spoczynku fizjologicznego, który trwa do grudnia
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
  • Rabarbar jest niskokaloryczny, zawiera witaminy: A, C,E i K oraz kwas foliowy
  • Ponadto jest bogaty w potas, wapń, fosfor, magnez i błonnik
  • Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu wapń i tworzy trudno rozpuszczalny szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe