Pieczone pączki dyniowe z lukrem cynamonowym

 

 

Nowy

SKŁADNIKI NA ZACZYN
30 g świeżych drożdży; 60 ml ciepłego mleka; 2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dolać ciepłe mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia.

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SKŁADNIKI NA CIASTO DO PĄCZKÓW
470 g mąki (plus troszkę do podsypania); 75 g cukru pudru; cukier wanilinowy; szczypta soli; 240 g puree z dyni; 3 łyżki mleka; 75 g miękkiego masła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PĄCZKÓW
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, sól. Ręką wymieszać suche składniki. Następnie dodać gotowy, wyrośnięty zaczyn, masło, puree z dyni oraz mleko. Zagnieść na gładkie ciasto. Najpierw w misce, a później na blacie, tak jest wygodniej. Miskę posypać odrobiną mąki, włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub półtorej godziny.

Oprószyć blat mąką, wyłożyć ciasto i rękami rozgnieść je na grubość 2 cm. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek, położyć wisienkę z syropu, ulubioną konfiturę lub dżem i zlepić krążek jak sakiewkę, następnie uformować kulkę. Do formy na muffinki powkładać papilotki i do każdej włożyć po jednym pączku. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut. Wyciągnąć pączki i posmarować przygotowanym lukrem.

SKŁADNIKI NA LUKIER CYNAMONOWY
3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA LUKRU
Ogień nastawić na najmniejszy. Do rondelka włożyć podane składniki. Mieszać do momentu aż powstanie gładka masa bez grudek. Jeśli lukier zrobi się gęsty, można dodać odrobinkę wody i ponownie zagotować.

-----------------

Z podanych składników wychodzi 15 pączków.

Opinie

Napisz opinię

Pieczone pączki dyniowe z lukrem cynamonowym

Pieczone pączki dyniowe z lukrem cynamonowym

SKŁADNIKI NA ZACZYN
30 g świeżych drożdży; 60 ml ciepłego mleka; 2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka mąki pszennej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ZACZYNU
W miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Dolać ciepłe mleko, dosypać mąkę, wymieszać i odstawić na 15 minut, do wyrośnięcia.

30 other products in the same category: