Pączki pieczone z kremem czekoladowym

 

 

Nowy

SKŁADNIKI (23 sztuki)
100 ml ciepłego mleka; 50 g świeżych drożdży; 370 g mąki pszennej extra do wypieków + 1 łyżka do zaczynu;
50 g drobnego cukru + 1 łyżeczka do zaczynu; 3/4 łyżeczki soli; 3 jajka (S); 2 żółtka; 170 g miękkiego masła;

DODATKOWO
krem czekoladowy; 1 rozmącone jajo do posmarowania po wierzchu; foremki na muffinki (średnica ok. 5 cm)

More details

SKŁADNIKI I SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zrobić zaczyn. Do miseczki włożyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Drożdże z cukrem rozetrzeć, do czasu aż będą płynne.
Następnie dodać podgrzane mleko (nie może być gorące!) i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczką
i odstawić na 10-15 minut. Zaczyn powinien dobrze spienić się.

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier oraz sól. Łyżką wymieszać składniki. Dodać przygotowany zaczyn, jajka i żółtka.
Produkty mieszać mikserem na najwyższych obrotach (końcówki świderki) ok. 5 minut. Następnie nie przerywając mieszania,
dodawać partiami miękkie masło. Po ok. 7 minutach, ciasto powinno być gładkie i dobrze napowietrzone. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić na 1 godzinę.

Gotowe ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść delikatnie ciasto, następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Ciasto powinno być leciutkie i dobrze napowietrzone. Wykrawać krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na każdy krążek położyć
krem czekoladowy, następnie zakleić dokładnie brzegi tak, jak przy lepieniu pierogów, a później palcami uformować kulkę. Ciasto wyrównać w dłoniach i odłożyć do papilotki. Tak postąpić z każdym kolejnym krążkiem.

Przygotowane pączki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Każdy pączek posmarować rozmąconym jajem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Foremki poukładać w odstępach ponieważ pączki urosną. Po upieczeniu każdy pączek polukrować.

Lukier pomarańczowy
SKŁADNIKI
8 łyżek cukru pudru; 3 łyżki soku z pomarańczy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Składniki umieścić w rondelku i podgrzać na najmniejszym palniku, cały czas mieszając. Lukier powinien być gładki i bez grudek. Gotowy ściągnąć z ognia i za pomocą pędzelka pokryć każdy pączek. Jeśli lukier zrobi się gęsty, należy chwilkę ponownie go podgrzać.

Opinie

Napisz opinię

Pączki pieczone z kremem czekoladowym

Pączki pieczone z kremem czekoladowym

SKŁADNIKI (23 sztuki)
100 ml ciepłego mleka; 50 g świeżych drożdży; 370 g mąki pszennej extra do wypieków + 1 łyżka do zaczynu;
50 g drobnego cukru + 1 łyżeczka do zaczynu; 3/4 łyżeczki soli; 3 jajka (S); 2 żółtka; 170 g miękkiego masła;

DODATKOWO
krem czekoladowy; 1 rozmącone jajo do posmarowania po wierzchu; foremki na muffinki (średnica ok. 5 cm)

30 other products in the same category: